Čo vyhadzovať a nevyhadzovať do kuchynského odpadu?

Prešovčania za mesiac marec vytriedili vyše 82 t kuchynského bioodpadu.

17.04.2023

Pri zbere kuchynského odpadu sa často stretávame aj s nesprávnym triedením. Obyvatelia do bioodpadu vhadzujú aj taký odpad, ktorý tam nepatrí.Cieľom zavedenia zberu kuchynského odpadu je znížiť, ideálne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Ak sa netriedi a končí na skládkach, je takýto bioodpad najväčším tvorcom skleníkových plynov a znečisťovateľom povrchových a podzemných vôd, pôdy či ovzdušia. Dobre vytriedený kuchynský bioodpad sa pritom dá ďalej využiť – po spracovaní môže byť použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo využitia bioplynu na výrobu elektrickej energie.

Obyvatelia rodinných domov dostali  23 l vedierka aj informačné letáky. Letáky obsahujú informácie prečo sa zavádza zber kuchynského odpadu, čo sa smie a nesmie vhadzovať do nádoby a tiež interval zvozu kuchynského odpadu. V rodinných domoch je interval vývozu 1x týždenne.

Obyvatelia bytoviek môžu odnášať kuchynský odpad do 240 l nádob, ktoré sú umiestnené na stanovištiach zmesového komunálneho odpadu. Interval vývozu je 2x týždenne.

ČO PATRÍ A NEPATRÍ DO NÁDOB NA KUCHYNSKÝ BIOODPAD?

Autor: Ing. Ingrid Mihaľová